Pitsiä ja puutöitä

Pitsiä voi yhdistää eri tavoin myös puutöihin, esimerkiksi kelvatkoon taannoin tekemäni pyrografiapitsillä koristelemani teepussirasia ja omakuvareliefi. Molemmat ovat käsityökasvatuksen perusopintojen opiskelutöitä.

Omakuvareliefin tehtävänantona oli tehdä 8 x 12 cm -kokoinen kasvokuvareliefi itsestään. Koska tehtävänannossa ei erikseen kielletty pitsin yhdistämistä tehtävään, päätin jotenkin koristella naamavärkkiäni tutulla teemalla. Koristeveisto oli minulle uusi tuttavuus ja sen kyllä huomaa. Mutta ensimmäiseksi työksi se on ihan kelvollinen. Pitsi on oma tyylitelmäni Emelia-pitsistä, joka koristaa myös pitsi-Jopoani.

Pitsiä saa tehtyä puupintaan pyrografialla. Tehtävänanto oli tehdä jotain kattaukseen liittyvää ja kun kotoa sattui puuttumaan rasia teepusseille oli aihekin valmiina. Halusin jotenkin ilmentää raumalaisuutta työssä ja pohdin mm. purjeveneiden, vanhan raatihuoneen, majakan ja muiden raumalaisen kuvaston tyypillisiä ikoneita. Päädyin kuitenkin pitsiin. Kanteen pistin vielä ikään kuin leimaksi Rauman vaakunan, jottei pääsisi käymään epäselväksi, missä oikein ollaan.

 

Viimeisin puutyö ei liity mitenkään pitsiin, mutta laitetaan tähän perään siitä huolimatta, kun nyt tällainen puukäsitöitä käsittelevä postaus tuli tehtyä. Eli lahjaksi tekemäni puinen korurasia, jonka koristelin saajan lemmikkikissan kuvalla, menetelmänä on teepussirasiasta tuttu pyrografia. Korurasia on uudempi ja siinä huomaa hyvin taitojeni kehittymisen, kun tuo teepussirasia oli ensimmäinen pyrografiatyöni ja kissa toinen. Hieman kuumottaisi ottaa uusi työ tekeille, mutta ajankäytön kanssa on vähän naftia…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.