Kuka hän on?

img_5936
Tarmo Thorström (yllään Kärmes II -pitsisolmio)

MITÄ? Tämä internetsivusto esittelee blogimuotoisesti Tarmo Thorströmin pitsitaidetta sekä muita käsin aikaan saatuja asioita. Teokset-sivulla on kuvia töistä, mutta tarkempaa tietoa niistä löytyy selaamalla vanhoja julkaisuja ajassa taaksepäin. Enemmän ajantasaista materiaalia löytyy Facebook-sivulta.ja mobiilisti kuulumisia voi seurata Instagram-tililtä.

KUKA? Tarmo Thorström (s. 1983) on raumalainen kulttuurin ja opetusalan sekatyömies, luokanopettaja (KM) ja pitsitaiteilija. Opinnoissaan hän on opiskellut sivuaineenaan käsityökasvatusta painottuen tekstiilityön sisältöihin (perus- ja aineopinnot). Toisena sivuaineena hän on opiskellut teatterin ja draaman opettamista (perusopinnot). Erityisenä kiinnostuksen kohteena ja vahvuutenaan hänellä on kuitenkin raumalainen perinnekäsityö, pitsinnypläys, johon oppia hän on saanut raumalaiselta mestarinyplääjä Impi Alangolta. Katso myös curriculum vitae.

MUUTA? Käsillä tekemisen ohella Tarmon intohimoina ovat valokuvaus ja lukeminen. Aikaa kuluu myös tietokoneella erinäisiä projekteja säätäessä että ulkona liikkuessa.

MUTTA MIKSI? Minä nyplään, koska…

…se tuntui hyvältä idealta ja kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran. Mestarinyplääjä Impi Alanko kysyi Pitsiviikolla 2005 haluaisinko oppia nypläämään. Minä ajattelin, että kyllä tätäkin pitää kokeilla. Jäin koukkuun.

…nypläämisestä on muodostunut minulle tapa ilmaista itseäni, luoda jotain henkilökohtaisesti merkittävää. Käsityöllisten tuotteiden lisäksi olen löytänyt tapoja ottaa kantaa ja ilmaista ajatuksiani. Tämä osuus on vasta viime aikojen kehityksen tulosta ja valtaa koko ajan tekemisestäni enemmän alaa. Pitsini tasapainottelevat käsityön ja kuvataiteen rajalla.

…se on terapiaa samalla tavalla kuin liikunta ja lukeminen. Rentouttaa ja puhdistaa mielen, antaa hyvän olon.

…se on hiljaista työtä suvaitsevaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon eteen. Mielikuvat poikien ja tyttöjen käsitöistä sekä miesten ja naisten töistä elävät sitkeästi ihmisten mielikuvissa. Missioni on möykätä ja nyplätä julkisesti niin kauan, että asiasta tulee niin normaalia, ettei nypläävä mies herätä yhtään enempää huomiota kuin tällä hetkellä stereotyyppinen nyplääjämummukaan.

…arvostan vanhaa käsityöperinnettä ja haluan nähdä sen elävän – kuitenkin kehittyen ajan hengen mukaisesti, kuten se on jo tehnyt satojen vuosien ajan.

…minusta on mukava ärsyttää ihmisiä heidän vanhoillisten käsitystensä vuoksi ja haluan herättää heidät ajattelemaan.

…toivon työni olevan esimerkkinä lapsille ja nuorille siitä, että pitää seurata sydäntään ja tehdä niitä asioita, mitkä itsestä tuntuvat oikeilta, välittämättä siitä mitä muut saattavat ajatella.

4 kommenttia artikkeliin ”Kuka hän on?”

 1. BRAVO!!!!! I so applaud your mission! Your work is amazing and I love your videos. Congratulations on your awards. I hope you keep winning them and making lace ”loudly” as you say!

  I am a man… and a beginning bobbin lace maker. I have done other fiber arts in the past and some I still do. One of the most interesting (until I found bobbin lace) is hand weaving on the loom.

  I hope you find a way to easily translate your blog into English. I would SO enjoy following you. Thank you, thank you, thank you!!!

 2. Toivoisin että ohjelmoisit suomenkielisen nypläyksen tietokoneohjelman.Siis sellaisen millä voi itse suunnitelle
  nypläysmalleja.
  Saksankielinen kait löytyy ,mutta suomenkielinen olisi tarpeen vanhemmillekin henkilöille ,jotka ei taida kieliä.

 3. Hei ja kiitos palautteesta! Oma osaamiseni ei riitä tietokoneohjelman tekemiseen, mutta kynä, viivain ja (millimetri)paperi ovat edelleen äärimmäisen tehokas yhdistelmä, jota voin suositella jokaiselle oman mallin suunnittelua harkitsevalle nyplääjälle. Itse en yleensä suunnittele pitsejä tietokoneella vaan lähinnä piirrän sillä mallit puhtaaksi, koska sillä saa tarkempaa jälkeä. Mallinsuunnitteluun tarvittava ajatustyö onnistuu vielä toistaiseksi helpommin kynä kädessä. Enkä kaikkia malleja siltikään koneella puhtaaksi piirrä, jos käsin piirretyn tarkkuus on riittävä.

 4. I say your is realy good i do lace myself and i love to do always something different when ever i can keep it up well done

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.